Energeettinen olemus

Energiakehojen toiminta on hyvin intiimillä tavalla yhteydessä siihen miten karma vaikuttaa. Emme suorita tekojamme fyysisellä keholla, vaikka se siltä vaikuttaakin. Energiakeho on kaiken toiminnan alkulähde. Kaikki mitä ulkoisesti teet alkaa sisäisesti ajatuksena.

Olipa kerran maaseudulla vanha nainen joka oli ompelijatar. Hänen silmänsä alkoivat olla hyvin huonossa kunnossa ja hänen näkökykynsä alkoi pettää. Hänellä ei mökissään ollut sähköjä eikä sisävaloakaan, mutta maantiellä hänen mökkinsä lähellä oli ulkovalot. Nainen kyykisteli pimeään aikaan ulkovalon alla maantiellä, seuloi maantien soraa ja etsi jotain. Ohikulkija pysähtyi ja kysyi: ”Voinko auttaa, hyvä rouva, mitä etsitte?” Ompelijatar vastasi: ”olen kadottanut neulani. Etsin neulaa.” Ohikulkija auttoi etsimisessä koska hän ymmärsi että vanha nainen ei enää nähnyt kovin hyvin. Hän etsi joka puolelta katulampun valon loisteesta mutta ei löytänyt. Hän kysyi naiselta: ”oletteko varma että neula putosi juuri tähän?” Nainen vastasi: ”Ei ei, neula putosi johonkin kotona tuolla mökissäni mutta siellä on pilkkopimeää joten etsin täältä missä on valoa.”

Energiakeho on se missä asia todellisuudessa tapahtuu, mutta etsimme asioiden alkusyytä maailman ”valosta”, itsemme ulkopuolelta. Kun mieli liikahtaa, miten vähäisessä määrin hyvänsä, se liikahtaa aina ensin energiakehossa. Ajattele hajuaistin toimintaa: mieli aktivoi ensin haistamisen potentiaalinsa, ja vasta sitten lähettää nenälle käskyn rekisteröidä tuoksun ulkopuolelta. Sanskriitinkielessä on seksiä tarkoittava sana ”ananga” joka tarkoittaa ”vailla kehoa” eli aineeton halu. Toinen vastaava sana on ”manoja” joka tarkoittaa ”mielessä syntynyt.” Suoritamme tekomme aina ensin mielessä; aktivoimme ensin energiakehossa virtauksia jotka sitten projisoidaan ulospäin.

Kun haluat ymmärtää mitä karma on ja miten se vaikuttaa, sinun on ymmärrettävä energiakehon vaikutus ja toiminta. On hyvä ymmärtää aerodynamiikan lainalaisuus: tiettyyn suuntaan kohdistuva liike synnyttää aina myös vastakkaiseen suuntaan kohdistuvan liikkeen, eli tiettyyn suuntaan kohdistuva liike heijastuu aina myös vastakkaiseen suuntaan kohdistuvana liikkeenä. Tämä kuvaa myös karman toimintaa, ihmisen psykologiaa sekä meditaatiota.

Miten karma vaikuttaa joogafilosofian mukaan? Tiedämme, että kaikki mitä olemme ”tehneet” elämämme aikana on meidän sisimmässämme läsnä jossain muodossa. Kaikki mitä olemme nähneet vaikka vain näkökenttämme äärirajoilla, kaikki ohikiitävät häivähdykset, kaikki mitä korvamme ovat rekisteröineet ja kaikki mitä olemme tehneet oman fyysisen olemuksemme kautta. Kaikki on jättänyt havaintojäljen meidän sisimpäämme, meidän energiakehoomme, niinkuin sinetti joka jättää jäljen sulaan vahaan. ”Teot” ovat niitä energian liikahduksia jotka lähtevät sinusta liikkeelle toisia kohti. ”Kokemukset” ovat havaintoja niistä liikkeistä jotka tapahtuvat toisista sinuun päin. Teot rekisteröityvät viiden toiminnallisen aistin kautta, kokemukset rekisteröityvät viiden havainnoivan aistin kautta.

Teot ja kokemukset aktivoivat energiakehossa prosesseja joita kutsutaan nimellä ”samskara.” Aivot ylläpitävät lyhytaikaista muistia, mutta energiakehojen kautta ihmisellä säilyy huomattavasti syvempi ja pitkäaikaisempi muisti joka ei rajoitu vain yhteen elämään. Energiakeho ei ole sama kuin ”alitajunta”. ”Karma” tarkoittaa kirjaimellisesti teko tai toiminta, ”samskara” tarkoittaa siitä jäävää vaikutelmaa ja muistijälkeä. ”Samskara” on energiakehoon painunut muistijälki suoritetusta teosta ja koetusta tapahtumasta.

Jos kysytään, onko kuoleman jälkeen elämää, miksei yhtä hyvin kysytä onko elämää ennen syntymää? Näitä on mahdoton erottaa toisistaan. äärettömyys ei ole yksisuuntainen väylä. Kun asioita tarkastellaan jälleensyntymien näkökulmasta, voidaan havaita kolmenlaista karmaa. Ensimmäinen karman tyyppi on ”prarabdha karma”; se on kaikkien aikaisempien elämien karman summa, jonka perusteella olet hahmotellut nykyisen elämäsi suuntaviivat. Sanotaan, että kuoleman hetkellä siihen astisten elämien karman summa lipuu ihmisen silmien editse; kaikki piilossa olleet samskarat nousevat tietoisuuteen, vaikka juuri päättyneen elämän samskarat ovat vahvimmin esillä. Tämän summauksen perusteella sinä tulet määrittämään suuntaviivoja seuraavaa elämääsi varten. Tyydyttämättä jääneet kaipaukset ja haikailut jättävät kaikkein vahvimpia samsakara-jälkiä. Kun sinä tunnet itsessäsi vahvaa halua tai kaipausta niin sen on päästävä ilmenemään jollain tavalla, joko tässä elämässä tai seuraavassa. Joka kerta kun toistuvasti ajattelet ajatuksen, kylvät siementä jonka on päästävä kasvamaan ja tuottamaan hedelmää. Kaikesta siitä kasvaa sinun toisiaan seuraavien elämiesi puutarha.

Prarabdha on siis karman sitä osaa jota et pysty enää muuttamaan. Siitä on leimautunut pysyvä jälki. Toisen tyypin karma on nimeltään ”sanchita karma”, eli samsakara-jäljet joita olet kerännyt nykyisessä elämässä, tähän asti suorittamiesi tekojen ja läpikäymiesi kokemusten kautta. Se minkä olet tehnyt on tehty eikä sitä voi perua… mutta tämä on ristiriitaista koska on olemassa tiettyjä tapoja vaikuttaa siihen. Yksi asia on kuitenkin varmaa: sillä mitä teet tässä elämässä, niin kauan kuin vielä elät, vaikutat siihen mikä tulee olemaan tämän elämäsi karman summa. Mutta – jos astiassa on sameaa vettä niin voit vaikuttaa siihen kaatamalla sinne enemmän puhdasta vettä. Tällä tavalla sinun on mahdollista valita.

Kaikki samskarat varastoituvat energiakehoon, ja kaikki se mitä tapahtuu fyysisessä kehossa tapahtuu ensin energiakehossa. energeettinen olemus on fyysisen olemuksen malli ja muotti. Fyysinen olemuksesi vastaa sitä minkälainen sinun energeettinen olemuksesi on. Se mitä teet ja miten toimit, vastaa sitä minkälaisia uskomuksia ylläpidät, mitä ajattelet ja miten tunnet. Joogatieteen mukaan fyysisenkin sairauden ainut todellinen alkusyy on vääristymä energeettisessä olemuspuolessa.

Tässä esimerkki siitä miten karma ja energeettinen olemus toimivat yhdessä.

  1. kaikista teoista, ajatuksista ja tunteista jää muistijälki eli samskara, joka tallentuu energiakehoon
  2. jokainen tiettyyn suuntaan kohdistunut teko, ajatus ja tunne tuottaa vastakkaiseen suuntaan kohdistuneen teko-, ajatus- ja tunnereaktion
  3. kaikki mitä koemme itsemme ulkopuolisena, on saa alkunsa meidän omasta sisimmästämme – kaikki aistimuksemme ja niiden mahdollisuudet, ja myös tietoisuus niistä

Oletetaan että ammun toista ihmistä ja sokaisen hänet. Ajattelen että olen fyysisesti tehnyt hänet sokeaksi, niinkuin onkin, mutta kuvittelen että olen päässyt pälkähästä koska olin kulman takana piilossa eikä hän ehtinyt nähdä minua. Mutta hänen suuntaansa kohdistunut intentioni tulee heijastumaan takaisin päinvastaiseen suuntaan kohdistuvana intentiona. Ensisijaisesti tämä reaktio tulee toteutumaan energiaolemuksessa. Sen seurauksena mitä tein, olen siis sokaissut itseni omassa energiakehossani. Karman lain mukaan olen luonut oman energiakehoni ”näkökenttään” sokean pisteen. Siten olen tuottanut itselleni vahinkoa koska jossain kohtaa tuo sokea piste energiakehossani tulee manifestoitumaan epämiellyttävänä tai ahdistavana kokemuksena omassa elämässäni.

Sama prosessi toteutuu vaikka en suorittaisi ulkoisia tekoja intentioni pohjalta, sama prosessi toteutuu myös jokaisen ajattelemani ajatuksen ja tuntemani tunteen kohdalla. Sinun on valittava miten haluat kantaa vastuutasi toisista ihmisistä ja heidän hyvinvoinnistaan. Me olemme karman mielessä vastuussa toisistamme, ja suurin vastuu on velvollisuus sivistää toisia kohti tasa-arvoa ja vapautumista, ei kohti alistamista, orjuutta, tukahduttamista tai itsetuhoa. Suurin vastuu on auttaa toisia, niin että he ovat kykenevämpiä soveltamaan omia kykyjään hyvinvoivan yhteisön luomiseksi. Tekemällä näin vältät negatiivisen karman keräämistä itseesi. Sinulla on täysi vapaus vaikuttaa oman karman summasi puhdistumiseen, sinä olet täysin kykenevä purkamaan omaa karmaasi kun niin haluat.

Alkuperäinen artikkeli:

Subtle Body and Karma, kirj. Pandit Usharbudh Arya

Vastaa