Kevyellä kuormalla

Mikä on tämä mikä meitä on kohdannut? Virus, kyllä. Sellaisenaan siihen ei sisälly mitään moraalista kannanottoa. Mutta se on kyllä paljon enemmänkin kuin vain virus… se on pistänyt maailman valtarakenteet polvilleen tavalla mihin mikään muu ei ole pystynyt. Mielemme säntäilee vielä edestakaisin, kaivaten paluuta ”normaaliin,” yrittäen sitoa tulevaisuutta menneisyyteen ja yrittämällä kieltää murtokohdan. Mutta murtuma on tosiasia, sauma on ollut valmis repeämään. Ja epätoivon keskellä meille tarjoutuu mahdollisuus ajatella uusiksi tuomiopäivän rakenteet jotka olemme pystyttäneet itsellemme. ”Paluu normaaliin” olisi pahinta mitä voi tapahtua. Historiallisesti, pandemiat ovat pistäneet ihmiset murtautumaan ulos menneisyytensä malleista ja ajattelemaan maailmansa uusiksi. Näin myös tällä kertaa. Tämä tapahtuma on portaali, kahden maailman välinen portti. Voimme valita kulkea siitä, raahata perässämme oman pelkomme, vihamme ja ennakkoluulojemme raatoja, omaa ahneuttamme, tietovarastojamme ja kuolleita ideoita, jättäen taaksemme kuolleet joet ja savuiset taivaat. Tai voimme kulkea kevyesti, vähäisellä kuormalla, valmiina manifestoimaan uudenlaista maailmaa. Ja valmiina sekä näkemään vaivaa että taistelemaan sen puolesta.

Arundhati Roy; Forest of Eyeblinks Newsletter, May 2020

Vastaa