Mehiläispesä

kirj. Sadhguru

Mehiläispesä rakentuu hyvin erikoisen insinööritaidon seurauksena. Pesä ei koskaan putoa puusta eikä mene rikki minkäänlaisten sääolosuhteiden vaikutuksesta.

Onko mehiläisillä suunnitelmat päässään, kun ne rakentavat pesää? Ei – suunnitelma vaikuttaa niiden fyysisessä kehossa. Niiden kehot tietävät tarkalleen miten kunkin mehiläisen pitää toimia, yhdessä kaikkien muiden mehiläisten kanssa, jotta pesä manifestoituu. Mehiläiset ovat kehollisesti yhtä kuin tuo suunnitelma, jonka mukaan rakennetaan pesä ja ylläpidetään kollektiivista yhteistä elämää.

Henkinen tiedostaminen on tämän kaltaista: se ei toteudu rationaalisen ajattelun kautta, ei sanojen ja käsitteiden kautta, vaan samalla tavalla miten mehiläiset välittävät ymmärrystään kehollisesti, sukupolvesta toiseen. Kun tieto on kerran ”imuroitu” kollektiivisesta tietoisuusverkosta, kaikki mitä sinun tarvitsee tietää on sinussa itsessäsi olemassa, kehollisena alitajuisena tietämisenä. Sitä ei tarvitse edes ymmärtää rationaalisen mielen tasolla. Tällaisessa ”tietämisellä latautuneessa” tilassa me synnymme tähän maailmaan, tähän elämään.

TIETO ja TIETÄMINEN ovat kaksi eri asiaa. TIETO tarkoittaa kaikkea fyysisestä maailmasta koottua informaatiota. TIETÄMINEN on elävää, kehittyvää tietoisuutta – sinussa ja sinun kanssasi, tai ilman sinuakin, SE vaikuttaa edelleen, sinulla on mahdollisuus joko virittyä siihen tai jäädä siitä ulkopuolelle.

Sinussa vaikuttaa sisäinen alitajuinen viisaus joka kykenee muuntamaan leivän ja lihan ja kasvikset, hiilihydraatit ja proteiinit ihmiskehon eläväksi kudokseksi. Tämä sisäinen viisaus on rakentanut ja kasvattanut myös kaikkein kehittyneimmän instrumentin eli sinun aivosi. Tällä hetkellä ihminen pyrkii käyttämään vain hyvin pientä osaa aivoistaan ja kutsuu sitä ”älykkyydeksi”. Mutta se mikä sinussa on kykenevä luomaan ja kehittämään koko keskushermoston ja sen monikerroksiset aivot, on jotain aivan muuta. Todellisuudessa, sinä et ajattele päälläsi tai aivoillasi, vaan koko kehosi kaikilla soluilla. Ihmisen ajattelu on todellisuudessa kokonaisvaltaista, orgaanista eli elävää. Mielessä ei tarvitse pyöriä juurikaan ajatuksia, paitsi silloin kun nimenomaan valitset ajatella.

Tässä olemisen tilassa mikään ei ole koskaan mennyt väärin, ei ole virheitä. Vääryyksiä tapahtuu vain ihmisten muotoilemissa yhteisöissä ja rakennelmissa., jotka perustuvat keskeneräisille odotuksille. Ihmisten rakennelmissa voidaan tätä asiaa verrata tuohon, pitää yhtä asiaa parempana tai huonompana kuin toinen, riippuen siitä mistä odotuksista käsin asiaa tarkastellaan, riippuen siitä miten asioista halutaan hyötyä. Henkinen tietoisuus joka synnyttää elämän ja ylläpitää sitä, ei vertaile – siinä tietoisuudessa mikään ei ole huonommin tai paremmin kuin jokin muu; siinä tietoisuudessa kaikki asiat ovat juuri sitä mitä niiden on tarkoitus olla jotta niiden kautta voidaan kokea niitä kokemuksia mitä halutaan tutkia elämän aikana. Siinä tietoisuuden tilassa ei ole odotuksia että asioiden pitäisi olla tietyllä tavalla jotta niistä voitaisiin hyötyä jotenkin erityisesti – mistä hyvänsä asiasta voidaan hyötyä millä tavalla hyvänsä, kun tunnistetaan mitä sen kautta voidaan oppia tiedostamaan. Kaikki on sitä mitä se on, ja kaikki on tarkoituksenmukaista sellaisena kuin se on ja silloin kuin se on. Ei ole virheitä. Kaikki mikä tapahtuu on aina oikeassa paikassa oikeaan aikaan, oikealla tavalla. Ei ole mitään muuta tapaa miten asiat voisivat edes olla. Ei ole ongelmia, koska ainut ongelma on ajatus siitä että voisi olla ongelma.

Tämä on sitä mihin jooga tieteenä pyrkii: ulos rajoittuneen rationaalisen pähkäilyn raameista, kohti kaiken kattavaa ja kokonaisvaltaisesti tiedostavaa olemisen tilaa.

Vastaa